Съпредседателят на “ПП отговори на думите на президента, че горивото

...
 Съпредседателят на “ПП отговори на думите на президента, че горивото
Коментари Харесай

Асен Василев: Цената на петрола пада на световните пазари, резонно е и у нас да поевтинява

 
Съпредседателят на “ПП ” отговори на думите на президента, че горивото поевтинява с помощта на служебното държавно управление
Кабинетът на Донев се отказал от контрактувани доставки на газ, без да има опция

Цената на петрола на международните пазари падна до равнищата от преди войната в Украйна, резонно е да паднат и цените на бензиноколонките у нас. Така съпредседателят на “Продължаваме Промяната ” Асен Василев отговори на президента. В събота Румен Радев се похвали, че с помощта на работата на служебното държавно управление, бензинът на обектите на “Лукойл ” поевтинява. Василев обаче изрази подозрения до каква степен това се дължи на служебното държавно управление. “Лукойл ” работи по този въпрос от предишното лято, когато вкарахме проверки в компанията. Тази година за първи път заплатиха налози и се отхвърлиха от 350 милиона насъбрана облага от предходни години, с цел да ги платят тези налози ”, съобщи Василев пред Нова тв.

Той напомни, че “Лукойл ” има рафинерии в няколко страни от Европейски Съюз, измежду които и България. “Имахме диалози с тях, защото имат мощна позиция на българския пазар, за това, че цената на тези пазари би трябвало да е най-евтина ”, сподели Василев. Той отговори и на обвиняванията на политическите съперници, че по веригата се губи 1 лев на литър гориво и в случай че те вземат властта, бензинът ще бъде 2,70 лв..

“Ако не открият петролни кладенци в България, не виждам по какъв начин ще създадат бензина 2,70 лв.. За въпросното левче - в случай че мислите, че в Унгария се краде 1 левче, в Италия се краде 1 левче, че в Румъния се краде 1 левче, тъй като там са другите рафинерии и те оферират на същите цени, употребявайки съветски нефт. Цената в Унгария е по-скъпа, акцизите са същите като тук ”, сподели Василев.

Относно настояването на “Лукойл ” за анулация на износа на горива, създадени от съветски петрол, Василев сподели, че това е европейско решение във връзка със глобите против Русия.

“България, Чехия и Хърватия се преборихме да сме изключение, което работи за националния пазар. Изключение за експорт към трети страни Европейски Съюз няма да се съгласи ”, съобщи Василев.

Той разяснява и газовите доставки и контрактуваните доставки от Съединени американски щати. “Служебният кабинет се отхвърли от контрактувани доставки на газ, без да има опция. Да изпуснеш питомното и да гониш дивото е безконтролно при започване на отоплителния сезон ”, сподели Василев. Той е безапелационен, че слотове се намират. Василев сподели, че не се тормози от инспекцията на ДАНС в Министерството на енергетиката.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР